U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

It oargel fan ‘t Readtsjerkje


Begin november ontving de voorzitter van de Stifting ta Behâld fan 't Readtsjerkje een email van Hannes Ludwig uit Prenzlau, (voormalig Oost) Duitsland. Hannes is daar de muziek regisseur van de lokale parochie. In 2022 ontvangen ze daar een groot kerkorgel uit Schotland dat word geïnstalleerd en ingewijd in de Sint Marienkerk in Prenzlau.

 

 Dat kerkorgel is gebouwd door Hill & Son in de 19e eeuw en Hannes is op zoek naar meer Hill orgels. Zo heeft de St Andrews kathedraal in Sydney, Australië een heel groot orgel, zeker vergeleken met het orgel in ’t Readtsjerkje. Jazeker, ook ons kerkje heeft een orgel van de beroemde orgelbouwers Hill & Son uit Londen. Dit was voor Hannes aanleiding om ons te vragen om informatie over en foto’s van ons orgel. Het is de bedoeling dat Hannes een boek maakt over Hill & Son orgels, waarin ons orgel ook een plekje zal krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ons Hill orgel is gebouwd rond 1855 voor de All Saint’s  Church in Horsford en is in 1973 verkocht aan de Church of Saint Mary in Itteringham in Engeland.

 

 

 

In 1996 kwam het orgel op zijn huidige plaats, waar het nog steeds in gebruik is. Ons orgel is geplaatst achter in de kerk op het balkon en “verstopt” achter een front met namaak orgelpijpen, maar heeft wel een prachtig eigen klank. Kom maar eens kijken of luisteren.

 

 

Hans Dijkstra heeft inmiddels een serie foto’s voor Hannes gemaakt, en wij hopen te zijner tijd een exemplaar van Hannes’ boek te ontvangen.

Komt u alleen voor de muziek klik HIER.

Tekst: Jon Abma
Organist: Pier Visser

 

De Mounestien

Het dorpshuis De Mounestien is er voor de inwoners van Readtsjerk en Munein en andere belangstellenden die er gebruik van willen maken.

 meer weten

't Readtsjerkje

Met wijdse vergezichten aan de noordoostzijde en het 'smûkskaadzjend beamtegrien' van de Trynwâlden aan de zuidwestkant staat er al eeuwenlang een bijzonder kerkje in Readtsjerk: het Roodkerkje.

meer weten

OBS Tt Kruired

Op It Kruirêd proberen wij kinderen alle kansen te geven om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Iedereen is er welkom met zijn eigen waarden, levensovertuiging en geloof. Er is respect voor ieders mening en overtuiging. Samen met de ouders hebben wij gekozen voor het
‘Ervarings Gericht Onderwijs’ (EGO).

meer weten